Slik får eldre bedre matlyst

Home/Slik får eldre bedre matlyst

Slik får eldre bedre matlyst

Kjenner du noen som har mistet matlysten? Eldre som bor for seg selv har ofte ikke den samme appetitten som da hele familien kom hjem til middag.

Spiser mor eller far for lite?

For mange blir det et ensidig kosthold som er næringsfattig og matvarer med for lavt kalori-innhold. Noen har helseplager som gjør at de ikke spiser nok, andre har ikke har etablert gode nok rutiner rundt måltidene. Underernæring og feilernæring gir redusert livskvalitet og i verste fall økt dødelighet. I Norge varierer antallet underernærte eldre mellom 10 og 60 prosent. Heldigvis er dette noe vi kan gjøre noe med!

Ensomhet og depresjon kan være grunnen til at man ikke spiser, i tillegg til fysiologiske forandringer i kroppen. Samtidig må man gå varsomt frem. Noen eldre kan føle at de blir dirigert og behandlet som et barn, og det kan være uvant for en person som har bidratt i samfunnet i mange år. Derfor er det lurt å få hjelp fra profesjonelle omsorgsmedarbeidere, som har erfaring med å takle dette på en god måte.

Mat er både glede og alvor

Finnes det noe hyggeligere enn samtalen på kjøkkenet før middagen, mens det putrer i gryta og regnet pisker på rutene?

– Det som ofte skal til er litt varme og tålmodighet, fra noen som har tid til å hjelpe de eldre med å ta gleden rundt måltidet tilbake, sier daglig leder Sjur Tveito i Prima Omsorg. Omsorgsmedarbeiderne i Prima har lang erfaring i å skape høydepunkter ved kjøkkenbordet for eldre. Noe av det viktigste er å bli kjent, – for å forstå hva som ligger bak, sier Sjur Tveito. – Kari kan for eksempel ha problemer med munntørrhet eller tennene. Per kan være deprimert og trenger kanskje at noen blir med til legen for en sjekk. Men det er alltid hyggelig å oppleve at måltidet igjen blir dagens høydepunkt. Her finner du litt mer om hvordan vi legger måltidene til rette.

Noen prima triks som får opp matlysten:

 • Tenn lys og servér med serviett og god stemning
 • Snakk med eldre om mat! Minner, tradisjoner, yndlingsretter
 • La de eldre velge hva de vil spise
 • Prøv med flere, varierte og mindre måltider om dagen
 • Spis middag hver dag. Bruk fullverdig proteinkilder som, fugl, fisk, kjøtt, egg og meieriprodukter
 • Melk, yoghurt, ost og andre meierivarer er fete og viktige å få i seg
 • Frukt og grønnsaker er fargerikt og vekker appetitten
 • Spis grovt brød, knekkebrød, flatbrød og havregryn
 • Ta tran eller et annet tilskudd med vitamin D daglig
 • Gå tur! Frisk luft hjelper både kroppen, humøret og matlysten
 • Ha friskt vann tilgjengelig hele tiden
 • Ikke glem desserten – det er sunt å kose seg
_JAN5036 a

Hva kan dere få hjelp til?

Prima Omsorg handler gjerne inn det som trengs til måltidene – og gjerne sammen med de eldre. Husk også at selve smaksopplevelsen svekkes med årene. Mange bruker derfor mye salt for å kompensere – prøv heller nye retter med spennende krydder eller urter som er sunnere. Dette kan vi hjelpe dere med – les mer om matlaging og andre tjenester fra Prima som får litt mer livslyst og varme inn i hverdagen til den du er glad i.

Slik får du tilsatt mer næring i maten:

Sandra Gillon, vår avdelingsleder i Prima Omsorg Hordaland er utdannet ernæringsrådgiver og har mye kompetanse på dette området.

 • Det første du bør gjøre, er å få oversikt over hverdagsvanene, sier Sandra. – Hvor ofte spiser den som er eldre? Er det noen matretter han eller hun savner, noe som brukte å være på menyen i familien tidligere? Sørg også for at måltidene stemmer med når den eldre faktisk er sulten. La den eldre få velge. Er personen småspist, er det viktig med hyppige mellommåltid.
 • Maten kan berikes med ekstra smør, fløte eller olje – og bytt gjerne til en fetere melkevariant. For eldre med dårlig matlyst er det ingen grunn til å ha light-produkter i kjøleskapet lenger, sier ernæringsrådgiveren.
 • Dobbelt lag med pålegg
 • Drikk mest mellom måltidene
 • Frukt og bær i små mengder
 • Multivitamin eller tran anbefales fordi et ensidig og næringsfattig kosthold med lite fokus på frukt, grønt og kornvarer kan gi vitamin- og mineralmangler.

Dette er prioritert politikk!

At de eldre får nok næring er en viktig samfunnssak: Stortingsmeldingen «Leve hele livet» fra mai 2018 har som hovedfokus å skape et mer aldersvennlig Norge. Basert på denne stortingsmeldingen har regjeringen igangsatt en nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Her kan du lese litt mer om eldre og kosthold.

Vi hjelper dere gjerne med matlysten

Det er ingen tvil om at god og sunn mat, og riktige matvaner vil gi bedre livskvalitet for mor, far eller tante – i tillegg til økonomiske og helsemessige gevinster for samfunnet. Har du noen du har lyst til å hjelpe med appetitten? Omsorgsarbeiderne i Prima Omsorg har god erfaring med måltider som lyser opp i hverdagen til eldre. Ta kontakt med oss hos Prima Omsorg, så kan vi sette opp et gratis førstegangsbesøk som får matlysten tilbake igjen.

Prima-Omsorg-36

Gratis førstegangsbesøk

Hvordan velge Prima Omsorg? Grønn knapp med teksten «les mer» i hvite blokkbokstaver.