Slik kan eldre bo lenger hjemme

Home/Slik kan eldre bo lenger hjemme

Slik kan eldre bo lenger hjemme

Bilde av en eldre kvinne og en yngre kvinne som snakker sammen. Den eldre kvinnen sitter i en sofastol og ler. Den andre kvinnen sitter ved siden av henne og smiler mens hun gestikulerer med fingrene.

Bekymrer du deg for hvordan mor eller far klarer seg alene? Selv om de fleste eldre vil bo hjemme så lenge de kan, klarer ikke alle seg like godt på egenhånd.

Heldigvis finnes det gode tilbud tilgjengelig som gjør at eldre kan få en langt bedre hverdag i sitt eget hjem – og at du ikke trenger sitte på jobben med dårlig samvittighet lenger. For hjemme hos mor eller far er noen allerede i gang med middagen! Og det er nesten kostnadsfritt hvis dere får godkjent støtte fra kommunen. Klikk her for å se hvorfor du har råd til dette.

Fordi eldre overlever sykdommer og har bedre helse enn før, får vi stadig flere 100-åringer. De aller fleste eldre bor hjemme, – faktisk bor bare halvparten av folk over 90 år på sykehjem. I dag får rundt 300.000 pleie og hjelp i hjemmet i Norge, og dette tallet vil øke betraktelig i årene fremover. Fra cirka 2020 vil eldrebølgen treffe oss for fullt, når babyboomen fra like etter 2. verdenskrig blir pleietrengende. Dette betyr at det er et yrke som bare blir viktigere og viktigere i samfunnet vårt: omsorgsmedarbeideren.

Tegn på at dere behøver hjelp

 • Når hygienen har blitt dårligere
 • Når du finner mye gammel mat og ting som burde vært kastet
 • Når ting forandrer seg og rare vaner oppstår
 • Når pårørende/familie er utslitt av å ta seg av mor eller far i tillegg til jobb og egen familie
 • Når eldre får slike symptomer:
  • virker sliten og utafor
  • spiser mindre
  • er i dårligere humør
  • har lite gjennomtenkt påkledning – har forandret døgnrytmen
  • vil ikke stå opp
  • glemmer ting som var lett å huske før

Hvorfor kan det være lurt med litt hjelp?

At man ikke kan gjøre alle de praktiske tingene alene lenger, er ikke den eneste grunnen å søke hjelp. Mange eldre er ensomme og det kan være vondt for pårørende å føle at man ikke kan være til stede så mye som man ønsker i foreldrenes hverdag. Da er det godt å vite at mange eldre ser på det som en stor glede å få et hyggelig besøk av en som etter hvert kjenner deg og hverdagsvanene dine. Hva som er det mest populære pålegget, favorittprogrammet på tv og når det er på tide med en liten lur. For de som er aktive og liker å gå ut, er det for eksempel trygt å ha noen som går ved siden av og har en arm til låns om det er glatt på veien. Eller en som kan bli med på kafé eller følge til frisøren. Her er noen av de mest populære aktivitetene der omsorgsmedarbeideren kan være med på å skape en hyggelig hverdag:

 • Lage mat
 • Dra på handletur/kjøretur
 • Gå på tur
 • Følge til bingo eller kino
 • Lese bok
 • Spill eller håndarbeid
 • Reisefølge på tur, ferie eller helsereiser

Et yrke som bare blir viktigere og viktigere

Sjur Tveito, administrerende direktør i Prima Omsorg, har eldres livskvalitet på agendaen hver eneste dag.

– Omsorgsmedarbeider er et yrke du må passe til for å trives med jobben. For eksempel er det viktig at omsorgsmedarbeideren er fleksibel og tilpasser seg behovet til hver enkelt. Noen trenger bare litt hjelp til å vaske håret, få opp lokket på syltetøyglasset eller gå i butikken, mens andre trenger mer omfattende hjelp fra pleiere med medisinsk erfaring og kompetanse, sier Sjur.

– Men det aller viktigste er at omsorgsmedarbeideren som kommer på besøk, er genuint opptatt av å gi omsorg og skape en trivelig hverdag. Vi legger også vekt på å ha faste personer som kommer hjem til deg og at de som jobber hos oss snakker godt norsk, sier Sjur Tveito i Prima Omsorg.

Ikke alle som trenger pleie må på sykehus

Noen evner å løpe rundt i skogen etter et langt liv, men det er langt fra alle. Men selv om din mor, far eller eldre tante er avhengig av å ta medisiner, trenger å skifte bandasje eller må ha hjelp til å kle på seg og dusje, betyr ikke det at man må på pleiehjem. Ikke hvis du har erfarne omsorgsmedarbeidere som gjør jobben både lett, varsomt og med respekt.

– Ved behov har vi også sykepleiere og helsefagarbeidere tilgjengelig, sier Sjur Tveito og viser til noen av de tjenestene Prima hjelper til med i hverdagen:

 • Hjemmebehandling med fysioterapi
 • Kostholdsrådgivning og matlaging
 • Hjelp til dusj og personlig hygiene
 • Stell av føtter
 • Pleie, oppfølging og koordinering ved sykdom
 • Måling av blodtrykk/blodsukker
 • Medikamenthåndtering
 • Sårpleie/behandling av kroniske sår
 • Tilrettelegging for demente
 • Følge til lege, frisør, dagsenter og annet
 • Omsorg og pleie ved livets slutt

Hvordan få en bedre hverdag på 1-2-3

1. Finn ut hva dere har krav på

Pårørende eller eldre selv kontakter gjerne oss først for å finne ut hva de evt. har krav på, forteller Sjur Tveito i Prima Omsorg.

2. Søk om støtte

Deretter kan man søke kommunen om støtte til helsetjenester i hjemmet. Dette finner du ut av på kommunens hjemme- side, eller ved å ringe til kommunen. Fastlegen er også en god samarbeidspartner. Når du har søkt, får du et vedtak der det står hvilke tjenester du/dere har rett til.

3. Velg et firma dere stoler på

Hvis du bor i en kommune som har innført Fritt brukervalg kan du selv velge hvilken leverandør som kommer hjem til deg, – forutsatt at de er godkjent av kommunen.

– Og vil du for eksempel bytte til Prima Omsorg fra en annen aktør, koster det ikke noe ekstra, forteller Sjur Tveito.

– Hvis du ikke har noe vedtak på hjemmetjenester fra kommunen, er du selvfølgelig velkommen til å ta kontakt med Prima Omsorg, understreker Sjur Tveito.

– Våre tjenester varierer noe i forhold til bosted, men Prima har alltid konkurransedyktige priser.

Her finner du mer informasjon om hvordan du går frem for å få mer livskvalitet i hverdagen uten at det koster noe ekstra.

Den andre halvdelen av livet kan bli den fineste

Ny teknologi og et stadig bredere tilbud gjør at flere og flere kan bo hjemme, og få skreddersydd hjelp fra omsorgsmedarbeidere som elsker jobben sin. Er det noen du er glad i som fortjener en litt enklere hverdag, kan du selv velge hvilken aktør du tror vil gjøre den beste jobben.

Hvis du vil vite enda mer om hvordan hverdagen kan bli bedre for den som er eldre, finner du det her. Før du vet ordet av det går skuldrene ned, og humøret og livslysten opp.

Sjekk at du får tilbud om dette:

Faste personer til fast tid. Det er ikke hyggelig for noen med for mye ”gjennomtrekk” av forskjellige folk når du ønsker trygghet og god kjemi.

Kvalitet. Sjekk at selskapet du kontakter har lang erfaring og kompetanse til å utføre de tjenestene du ønsker.

Fleksibilitet og skreddersøm. Omsorgsmedarbeideren skal ikke ture frem og snakke over hodet på den som trenger hjelp, men fleksibelt tilpasse seg de individuelle behovene.

Tilgjengelighet. Fast kontaktperson der du bor. Det er viktig at en lokal kontaktperson er tilgjengelig for best mulig koordinering og oppfølging.

Empati og respekt. I et yrke som dreier seg om å yte omsorg, er det viktig å vise respekt for enkeltmennesket og skape glede i hverdagen ved å behandle eldre med verdighet.

Gratis førstegangsbesøk

Hvordan velge Prima Omsorg? Grønn knapp med teksten «les mer» i hvite blokkbokstaver.